De ultieme tip voor een snellere computer (deze werkt gegarandeerd)

Heb je een langzame computer? Dan is de kans groot dat je al van alles hebt geprobeerd zoals bestanden verwijderen, CCleaner je computer laten opschonen en het verwijderen van programma’s. Maar hoeveel zin heeft dit nou echt? Niet zo heel veel. Het kan absoluut geen kwaad om deze manieren te gebruiken om je computer schoon te houden. Maar wanneer je echt een snellere computer wil, dan gaat dit je niet verder helpen. Maar wat moet je dan doen om een snellere computer te krijgen?

Als eerste gaan we kijken naar waarom een computer langzamer wordt. Dat komt omdat programma’s steeds meer vragen van je computer. Als de onderdelen (hardware) in je computer niet up-to-date genoeg zijn, dan voldoet je computer niet aan de vraag van programma’s op je computer. Om dit te voorkomen dien je soms sommige onderdelen te vervangen in je computer. Er zijn 2 onderdelen die het echt waard zijn om te vervagen in je computer. Het vervangen van 1 van deze onderdelen gaat je computer echt een boost geven.

De intern harde schijf

De intern harde schijf is de schijf waar alles op staat. Hier draait het besturingssysteem zoals Windows of MacOs op en alle programma’s starten op vanaf deze harde schijf. Wanneer deze dus langzaam is, reageren het besturingsprogramma en alle programma’s erg langzaam.

Vroeger werd er altijd gebruik gemaakt van een HDD schijf. Dat is een harde schijf met een CD erin waar alles op staat opgeslagen. Zoals ik al aangaf werden deze vroeger gebruikt, maar zijn dus nu verouderd. Deze oude versie van een harde schijf is namelijk te langzaam om de huidige programma’s en besturingssystemen aan te kunnen. Het is dus sterk aan te raden om je laptop of desktop te upgraden naar een SSD. Dat is de opvolger van de HDD en deze is veel sneller. Je computer zal binnen 15 seconden opstarten en alle programma’s en bestanden openen veel sneller.

Om te achterhalen of in je computer een HDD of een SSD schijf zit, kun je de volgende stappen volgen:

  • Ga linksonder naar Start en typ Optimaliseren
  • Klik op Stations defragmenteren en optimaliseren
  • Onder het kopje station zie je nu de harde schijf die in je computer ziet
  • In de tweede onder mediumtype zie je SSD (solid-state drive) of Hardeschijfstation staan

Wanneer er Hardeschijfstation staat, dan betekent het dat er een HDD schijf in zit. Het is dan aan te raden op te upgraden naar een SSD. Heb je al een SSD? Dan kun je onderstaande tip volgen.

Het werkgeheugen

Het werkgeheugen, ook wel het RAM geheugen, is het geheugen dat je computer gebruikt om tijdelijke bestanden van je computer op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan bestanden van je besturingsprogramma of van programma’s zoals Google Chrome. Als je veel tabbladen open hebt staan zul dit terugzien in de hoeveelheid werkgeheugen die in beslag wordt genomen. Doordat er tijdelijke bestanden worden opgeslagen kun je bijvoorbeeld snel schakelen tussen tabbladen.

Wanneer je te weinig werkgeheugen hebt, dan zul je merken dat je computer traag wordt. Dat komt omdat je computer dan te weinig ruimte heeft om deze tijdelijke bestanden op te slaan. Door de jaren heen zijn besturingsprogramma’s en programma’s steeds meer gaan vragen van het RAM geheugen. Wanneer je dus een wat oudere computer hebt, dan is het aan te raden om je RAM geheugen uit te breiden.

Bekijk ook deze blogs

Hoe installeer ik Microsoft Office 365?

Hoe installeer ik Microsoft Office 365?

Heb je net Microsoft Office 365 aangeschaft en wil je aan de slag met de software? Volg dan onderstaande stappen om je software te installeren. Aanmelden Ga naar www.office.com/setup. Heb je al een Microsoft account, Outlook account of Hotmail account, dan kun je...

Lees meer
Hoe kan ik documenten scannen met mijn Windows computer?

Hoe kan ik documenten scannen met mijn Windows computer?

De meeste printers hebben ook de mogelijkheid om te kunnen scannen. Hartstikke handig, maar hoe doe je dat nou? In deze how-to leg ik je uit hoe jij documenten kan scannen. De Microsoft Scan app Het makkelijkst is om gebruik te maken van de Microsoft Scan app. De...

Lees meer
Hoe kan ik het beste thuiswerken?

Hoe kan ik het beste thuiswerken?

Vanwege het coronavirus zijn veel Nederlanders aan het thuiswerken. Maar hoe kun je nou het beste thuiswerken? Ik zet alle tips voor je op een rijtje. 1. Duidelijke communicatie Doordat je elkaar niet meer ziet gaat de communicatie op een hele andere wijze. Het is...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest