Hoe maak ik een back-up in windows 10?

Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd een back-up te maken van je gegevens. Dit is belangrijk omdat er zomaar iets met je computer kan gebeuren waardoor je niet meer bij je bestanden kan. Veel mensen denken: ik ben voorzichtig met mijn laptop, dat overkomt mij nooit. De praktijk is toch iets anders en daarom raad ik iedereen ook sterk aan om af en toe een back-up te maken.

Ik ga je stap voor stap uitleggen hoe jij het beste een back-up kan maken. 1 ding heb je sowieso nodig. Dat is een extern harde schijf. Deze kun je in verschillende webshops al vanaf €49,99 aanschaffen.

Tip: geen zin om elke keer weer een back-up te moeten maken? Klik dan op de link hieronder. Ik leg je dan uit hoe je automatisch een back-up kan laten maken.

Klik hier en ontdek hoe je automatisch een back-up maakt

Methode 1: bestanden kopiëren

De makkelijkste methode, en naar mijn mening ook de beste methode om een back-up te maken, is door de bestanden te kopiëren. Door de bestande te kopiëren weet je zeker dat je bijna alle bestanden op iedere computer kan openen. Je zet dus eigenlijk alle bestanden van je computer precies op dezelfde manier op een extern harde schijf. Volg de stappen hieronder om je bestanden te kopiëren.

Stap 1: extern harde schijf aansluiten

Sluit je extern harde schijf aan op 1 van de USB-porten op je laptop of computer. Zo kunnen de bestanden worden overgeplaatst.

Stap 2: naar de back-up instellingen

We gaan nu naar de back-up instellingen om de harde schijf te selecteren en de back-up te maken. Je komt hier door te klikken op Start linksonder in het scherm. Vervolgens typ je Back-up en dan klik je op Instellingen voor back-ups. Je ziet dan onderstaand scherm. Klik dan op Een station toevoegen.

Stap 3: back-up instellingen

Selecteer een extern harde schijf waarop jij je back-up wil laten maken. Via de instellingen is het dan mogelijk om direct een back-up te maken of om na een bepaalde tijd een back-up te laten maken. Bij deze instellingen is ook te zien van welke mappen een back-up wordt gemaakt. Zodra je klaar bent met het maken van de back-up, dan staat deze op de extern harde schijf en dus zie je daar al je bestanden.

Als de back-up wordt gemaakt kun je nog steeds gebruik blijven maken van je computer of laptop. De duur van het maken van de back-up is afhankelijk van het aantal bestanden dat wordt overgezet. Zodra alles is overgezet mag je de extern harde schijf ontkoppelen en is de back-up gemaakt.

Methode 2: systeemkopie

Bij een systeemkopie wordt er een back-up gemaakt van het hele systeem. Er wordt dan op een extern harde schijf 1 speciaal bestand gezet die alle data bevat. Deze kun je niet zomaar zelf openen. Deze kan alleen worden gebruikt bij het (opnieuw) instellen van je computer of laptop. Dan selecteer je de systeemkopie en dan wordt alles precies teruggezet zoals het stond.

Let op: bij het kiezen voor deze optie worden alle eventuele andere bestanden die op je extern harde schijf staan verwijderd.

Stap 1: naar de back-up instellingen.

Als eerste moet je naar de back-up instellingen gaan. Hier kom je door te klikken op Start linksonder in het scherm en vervolgens Back-up te typen. Hierna klik je op Instellingen voor back-ups. Je ziet dan onderstaand scherm. Klik hier op Ga naar Back-up maken en terugzetten (Windows 7).

Stap 2: extern harde schijf aansluiten

Mocht je nog geen extern harde schijf hebben aangesloten, dan is nu het moment om je extern harde schijf aan te sluiten. Dit is om te voorkomen dat de back-up op de intern harde schijf wordt gemaakt.

Stap 3: back-up maken

Klik nu op Back-up instellen en selecteer vervolgens dat je de back-up wil opslaan op een harde schijf. Daaronder selecteer je de naam van jouw extern harde schijf. Vaak staat het merk van de schijf hierin vernoemd. Het is in ieder geval belangrijk om de back-up niet op de C schijf te zetten. Zodra je de juiste schijf hebt geselecteerd klik je rechtsonder op Volgende.

Er opent nu een scherm waar je de schijven kan selecteren waar je een back-up van wil. Vaak staat de C schijf al geselecteerd. Als dit niet het geval is mag je deze selecteren. Om te voorkomen dat je bestanden mist kun je alle stations selecteren (behalve je eigen extern harde schijf als deze er tussen staat). Zodra je dit hebt gedaan klik je op Back-up starten.

De back-up wordt nu gemaakt. Tijdens het maken van de back-up kun je je computer of laptop blijven gebruiken. De duur van het maken van de back-up is afhankelijk van de hoeveelheid bestanden die moeten worden overgezet. Zodra de back-up klaar is, mag je de harde schijf ontkoppelen.

Tip: geen zin om elke keer weer een back-up te moeten maken? Klik dan op de link hieronder. Ik leg je dan uit hoe je automatisch een back-up kan laten maken.

Klik hier en ontdek hoe je automatisch een back-up maakt

Bekijk ook deze blogs

Hoe installeer ik Microsoft Office 365?

Hoe installeer ik Microsoft Office 365?

Heb je net Microsoft Office 365 aangeschaft en wil je aan de slag met de software? Volg dan onderstaande stappen om je software te installeren. Aanmelden Ga naar www.office.com/setup. Heb je al een Microsoft account, Outlook account of Hotmail account, dan kun je...

Lees meer
Hoe kan ik documenten scannen met mijn Windows computer?

Hoe kan ik documenten scannen met mijn Windows computer?

De meeste printers hebben ook de mogelijkheid om te kunnen scannen. Hartstikke handig, maar hoe doe je dat nou? In deze how-to leg ik je uit hoe jij documenten kan scannen. De Microsoft Scan app Het makkelijkst is om gebruik te maken van de Microsoft Scan app. De...

Lees meer
Hoe kan ik het beste thuiswerken?

Hoe kan ik het beste thuiswerken?

Vanwege het coronavirus zijn veel Nederlanders aan het thuiswerken. Maar hoe kun je nou het beste thuiswerken? Ik zet alle tips voor je op een rijtje. 1. Duidelijke communicatie Doordat je elkaar niet meer ziet gaat de communicatie op een hele andere wijze. Het is...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest