Zo krijg je thuis goede wifi

Je kan bijna niet meer zonder: een draadloos internet signaal. Beter bekend als wifi. Je telefoon, laptop, of tablet, het werkt allemaal op het internet. Maar hoe zorg je er nou voor dat je overal in huis toegang hebt tot snelle wifi? Hieronder geef ik je tips over hoe jij de wifi in je huis kan verbeteren.

Type huis

Het type huis heeft veel invloed op hoe jouw wifi presteert. Wifi is het makkelijkst door het hele huis te ontvangen in oudere woningen. Dat komt omdat de muren vaak wat dunner zijn en dus het wifi signaal hier makkelijker doorheen komt. In nieuwbouw en appartementen kan het lastiger zijn om overal een goed wifi signaal te ontvangen. In nieuwbouwhuizen zorgt het gewapend beton er voor dat de wifi moeilijk door het hele huis te benaderen is. Als er dan ook nog sprake is van meerdere verdiepingen, dan is het ook lastig om het signaal vanuit de meterkast naar boven te krijgen.

In appartementen kan de wifi langzaam worden doordat er veel buren zijn die op hetzelfde kanaal zitten. Hierdoor gaan de signalen met elkaar storen en wordt de wifi langzaam. Dit is te vergelijken met een snelweg. Als iedereen op 1 baan gaat rijden (een baan wordt vergeleken met een wifi kanaal), dan ontstaat er uiteindelijk file. Ditzelfde gebeurt dus wanneer er teveel signalen over 1 kanaal gaan.

Plaats van de router

De plek van de router heeft veel invloed op de signaalsterkte. Een router kan zijn werk namelijk niet goed doen wanneer deze is ingebouwd met allemaal muren eromheen. Vaak staat de router in de meterkast omdat daar alle kabels binnenkomen. Dit is alleen niet de meest ideale plek. Een veel betere plek zou bijvoorbeeld in de woonkamer zijn op een kast. De router staat dan hoog en vrij en kan zo optimaal zijn signaal verspreiden. Ik snap dat je niet je router pontificaal in de woonkamer wil zetten. Zorg er dus in ieder geval voor dat de router zo vrij mogelijk staat zonder dat het teveel opvalt.

Wifi kanaal aanpassen

Het aanpassen van het wifi kanaal zorgt ervoor dat je wifi sneller wordt, wanneer het in jouw omgeving heel erg druk is op 1 kanaal. Het aanpassen van het kanaal naar een kanaal dat rustiger is, zorgt ervoor dat je sneller internet krijgt dat minder last heeft van storingen. Deze oplossing verhelpt vaak problemen in appartementen. Hoe je het kanaal aanpast verschilt per provider. Kijk daarom even op de website van je provider voor uitleg daarover.

Extra router / access point

Als je een extra router of access point koopt, dan kun je deze neerzetten op een plek waar geen of slechte wifi is. Een extra router of access point moet wel bedraad worden verbonden met je router. Zorg er dus voor dat als je voor deze oplossing kiest, dat je een bedrade verbinding hebt tussen de router en de extra router/ access point. Doordat er een bekabelde verbinding is naar de extra router / access point, is dit wel de beste oplossing. Via de kabel is er namelijk weinig snelheidsverlies en weet je zeker dat het signaal beter wordt.

Mesh netwerk

Kiezen voor een mesh wifi netwerk is een wat duurdere oplossing, maar werkt ongelofelijk goed. Bij een mesh wifi netwerk, plaats je vaak 3 of 4 kleine apparaten door je huis. Deze apparaten staan met elkaar in verbinding en zorgen er op die manier voor dat het gehele huis is voorzien van internet. Mesh wifi netwerk apparaten zijn te koop bij de meeste elektronicawinkels. Een bijkomend voordeel van mesh netwerk apparatuur is dat het makkelijk is in te stellen en dat er vaak wat meer instellingen zijn om aan te passen. Zo kun je vaak ouderlijk toezicht inschakelen of een gastennetwerk aanmaken.

De frequentie

Er zijn op dit moment 2 frequenties waaruit je kan kiezen voor je wifi netwerk. Dat is 2.4 GHz en 5 GHz. Het voordeel van 2.4 GHz is dat het makkelijk door muren komt, maar langzamer is dan 5 GHz. Het voordeel van 5 GHz is dat het een stuk sneller is, maar een minder bereik heeft en niet zo makkelijk door muren komt. Gelukkig ondersteunen de meest nieuwe modems/routers dualband. Dat houdt in dat beide frequenties worden ondersteund. Check dus of jouw modem/router dit ondersteund. Zo niet, dan kun je vaak gratis een nieuwe modem/router aanvragen bij je internetprovider.

Powerline adapter

Een powerline adapter is een goede oplossing om wifi te krijgen op een plek in huis waar je geen wifi hebt en is goedkoper dan een mesh wifi netwerk. Bij een powerline adapter krijg je 2 adapters. Eén van de adapters gaat bij de meterkast in het stopcontact. En de ander gaat in het stopcontact waar geen signaal is. Via het bestaande stroomnetwerk zal er dan een signaal vanuit de meterkast naar de adapter gaan die op de plek hangt waar geen wifi is. Het signaal wordt omgezet in een draadloos wifi signaal.

Dit zijn alle tips die ik voor je heb om een beter wifi signaal te krijgen. Het toepassen van deze tips gaat je helpen bij het krijgen van betere wifi. Als bonus tip heb ik voor je dat ik je sterk adviseer geen wifi versterker of wifi repeater te kopen. Het is een goedkope oplossing maar werkt bijna nooit. De reden dat dit niet goed werkt is omdat het voor zo’n klein kastje heel moeilijk is om een binnenkomend wifi signaal om te zetten in een nieuw wifi signaal. En dan moet dat signaal ook nog eens sterker zijn. Dat is bijna onmogelijk. Sterker nog. Het kan je de wifi snelheid alleen maar langzamer worden. Pas dus bovenstaande tips toe en dan weet ik zeker dat je wifi een stuk sneller wordt.

Bekijk ook deze blogs

Hoe installeer ik Microsoft Office 365?

Hoe installeer ik Microsoft Office 365?

Heb je net Microsoft Office 365 aangeschaft en wil je aan de slag met de software? Volg dan onderstaande stappen om je software te installeren. Aanmelden Ga naar www.office.com/setup. Heb je al een Microsoft account, Outlook account of Hotmail account, dan kun je...

Lees meer
Hoe kan ik documenten scannen met mijn Windows computer?

Hoe kan ik documenten scannen met mijn Windows computer?

De meeste printers hebben ook de mogelijkheid om te kunnen scannen. Hartstikke handig, maar hoe doe je dat nou? In deze how-to leg ik je uit hoe jij documenten kan scannen. De Microsoft Scan app Het makkelijkst is om gebruik te maken van de Microsoft Scan app. De...

Lees meer
Hoe kan ik het beste thuiswerken?

Hoe kan ik het beste thuiswerken?

Vanwege het coronavirus zijn veel Nederlanders aan het thuiswerken. Maar hoe kun je nou het beste thuiswerken? Ik zet alle tips voor je op een rijtje. 1. Duidelijke communicatie Doordat je elkaar niet meer ziet gaat de communicatie op een hele andere wijze. Het is...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest